jueves, 28 de enero de 2010

X LA LLUITA DE LES NAUS.

Tirant va concertar una reunió del consell de mariners , dien que el Gran caramany i el rei de la sobirana India venien amb una gran armada.
Però un mariner anomenat Galançó va dir :”que ja que soc lliure gracies a vós vull donarvos un consell”
Vos teniu quatre naus i dotze galeres, descarregueu les vostres naus perque naveguen més lleugeres així les d’ells van molt carregades i no podem avançar.
I ell va fer aixó
El marqués de Pròxita va morir a mans dels moros.
Galaçó va dir , que si conquistareu la nau del Gran caramany obtendrieu moltes riqueses.
El Gran caramany va dir a la seva filla: te consedeix una de les tres naus que veus, avans de que Tirant embestire la nau i va fer preso a ell i la sobirani rei de India.
Hipolit va ajudar a qui el necesitava. Tirant va estar ferit l braç i a la cuixa.
Tirant va anar a vore a l’emperadro i li va besar la mà , això tenia que fer el Gran caramany , que el va fer a la força. Els metges anaven a curar a Tirant cada dia.


XI .LA TREVA

El Soldà va enviar els ambaixadors al campament per parlar amb Tirant. Un ambaixador turc anomenat Abdal.la Salomó , home sabi al veure a Tirant es va agenollar i li va dir que el Gran Soldá , el Gran Turc i el senyor de les Indies volem tres coses:
1-proposar la treva de tres mesos
2- oferir un rescat pel gran Caramany pel rei de la sobirana India.
3-un pacte de pau amb la firma del casament de la vostra filla amb el gran Soldá( com a condició , si de la unió naixera un xic serie moro, si naix una xica seria cristiana)
El gran Soldá com a dot tornaria totes les ciutats.
L’emperador va decidir firmar la treva de tres mesos , lo demás el deixa” enlaire “
El conestable va instal.lar-se prop de la ciutat, Estefania no va anar a la festa perque no estava el Conestable.
Tirant va anar a la cambra de la princesa , va acostarse prop d’ella i la va besar.
Aleshores va eixir de la cambra i la Viuda reposada va traure a Tirant per la porta de l’hort. Arriba a la posada i amb la calça i la sabata que havi tocata a la princesa en la part prohibida, va manar que la brodasen amb perles i els va ficar el día del torneig.

XII ELS AMOR SECRETS

Plaerdemavida va dir a Tiran :”que no esperes res de la teua senyora mentre la viuda estiga al seu costat”
Demà mentre es banye , jo m’ho enginyaré de tal manera que al vespre t’introduiré en el seu llit on la trobarás tota nua (la princesa té catorze anys)
Li diu que ella té que casarse amb Tirant l’emperador li pregunta a Carmesina si et casaria amb Tirant,ella li diu que quan el capitá haja vençut els moros, fará tot el que demani.
Plaerdemavida va agafar a Tirant a una cambra on després va portar a la princesa però ella no sap que está Tirant i escomença a despullarse , per a prendre el bany i le diu que si voldria que allí estiguese Tirant i Carmesina li diu que está boja.
Quan se va gitar la princesa, Tirant estava en el llit sense que ella li veguesi i també Plaerdemavida.
Quan estava la princesa dormida, Plaerdemavida va agafar la mà de Tirant i li va tocar els pits, etc, quan la princesa volia despertarse ( li va dir a Plaerdemavida ) : “que fas desvergonyda “ , pero quan es va donar conte que no era una dona qui la tocava va escomençar a gritar i la viuda al escoltarla , sabie que estava Tirant.
L’emperador i l’emperadriu van anar pero li van dir que els grits eren perque hi havia una rata.

Plaerdemavida va dir a Tirant que saltase per la finestra amb una corda , va saltar pero com la corda era corta , va trencar-se la cama.
Hipolit amb el Vescomte van anar per trobar a Tirant i se’l van emportar fora del palau perque l’emperador no sospitase per a veure al metge.
Carmesina anava a gitarse al costat de la seva mare.

OPINIO PERSONAL
El capítol de la treva es interesant per la proposta que fa el Soldat pero pareix que a l’emperador no el va molta gracia, pero dona una treva de tres mesos. Podem vore com tant en aquest capitol com el següent, sempre está present el tema de l’amor, i les coses que té que fer Tirant per a vore a la seva amada.

1 comentario: